X


[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.w słynnym egipskim papirusieEbersa, ale wzmianki o nim znajdujemy też w Nowym Testamencieoraz w piśmiennictwie greckim i rzymskim.Znany był w medycyniechińskiej i arabskiej.W starożytnej Grecji i Rzymie stosowano gom.in.przeciwko kolkom, bólom głowy i chorobach skórnych.Gladia�torzy, toczący przecież walki na śmierć i życie, tak wierzyli wewzmacniające właściwości tej aromatycznej rośliny, że przez ostatniedni przed starciem wyciągiem z nasion kopru nacierali swoje mięśnie.Zresztą w starożytności i pózniej koper uchodził poniekąd za zielemagiczne przynoszące szczęście w kłopotach miłosnych i w małżeństwie.Przez całe wieki łączyły się z nim również inne przesądy ludowe noszenie przy sobie jego nasion odpędzało różne demony, chroniłoprzed czarami, przeciwdziałało uderzeniom piorunów.Ze starożytnego Rzymu (wraz z osławionymi legionami) koperwłoski przedostał się do środkowej Europy.W wiekach średnichuprawiano go przede wszystkim w ogrodach przyklasztornych, figurujeteż w Capitulare de wiłlis Karola Wielkiego oraz w planie słynnegoogrodu w st.Gallen.Piszą o nim tak słynni zielarze, jak św.Hildegarda,Paracelsus czy Matthiolus.Koper włoski uchodził przed wiekami za ziele o wszechstronnymzastosowaniu leczniczym, do tego stopnia, że powstało ponad 200recept na jego skuteczne zastosowanie.To zioło i przyprawa wywodzące się z rejonu Morza Zródziemnegoi Azji Mniejszej dzisiaj uprawiane jest dosłownie w całej Europie,a także w Ameryce (szczególnie Argentyna) oraz Azji (Chiny i Japonia).W Polsce koper udaje się na ogół dobrze, chociaż jest roślinąniezawodną jedynie w cieplejszych rejonach naszego kraju.Uprawa kopru włoskiego wymaga gleby żyznej, bogatej w wapń,a najlepiej udaje się w miejscach dobrze nasłonecznionych.Roz�mnażamy go wyłącznie z nasion, które wysiewa się zazwyczaj w kwiet�niu wprost do gruntu.W pierwszym roku roślina wytwarza długi,108 **�f�**-wrzecionowaty korzeń oraz rozetę przyziemnych, ogonkowych, pierzas-todzielnych liści.W drugim roku upraw (ale w sprzyjających warunkachjuż pod koniec pierwszego roku) z ziemi wyrasta niekiedy na wysokość2 metrów rozgałęziony pęd kwiatowy, a łodygę otaczają liście o skórzas-tych pochwach.Roślina wytwarza drobne, żółtawe kwiaty zebrane naszczytach pędów w płaskie baldachy, które zakwitają kolejno (jakbypiętrami) od lipca aż do pierwszych przymrozków.W związkuz nierównomiernym kwitnieniem rośliny  owoce (podługowatojajo-wate, zielonoszare rozłupki) nie dojrzewają na całym baldachu jedno�cześnie, lecz stopniowo, a część z nich w naszym klimacie w ogóle sięnie zawiązuje.Zbieramy je zatem stopniowo, wybierając tylko w pełnidojrzałe części owocostanu.Taki system zbioru gwarantuje wprawdzie,że owoce nie będą pleśnieć, ale jest niezmiernie pracochłonny.Jeżeli zezbiorem zaczekamy do września lub niekiedy nawet początku paz�dziernika, możemy ścinać od razu całe dojrzałe baldachy, w którychwiększość owoców zmieni barwę na zielonkawobrunatną i dosuszać jena plandece w ciepłym i przewiewnym miejscu, wymłócić i.dosuszyćraz jeszcze.Owoce przechowujemy w szczelnych naczyniach, by niestraciły aromatu.Podstawową substancją czynną owoców kopru jest olejek lotnyzawierający m.in.anetol, pinen, fenchon i limonen.Zawierają oneponadto flawonoidy, cukry, tłuszcze, węglowodany, białka i wosk.Koper włoski przede wszystkim reguluje trawienie, wykazujedziałanie wiatropędne, rozkurczowe, wykrztuśne i mlekopędne.Napar z owoców.1 łyżkę zmielonych owoców kopru zalewamyszklanką wrzącej wody i pozostawiamy przez 15 20 minut podprzykryciem.Po przecedzeniu pijemy 2 3 razy dziennie po półszklanki naparu (dzieci kilka razy dziennie łyżeczką) po posiłkachw różnego rodzaju zaburzeniach trawiennych (bóle żołądka, jelit, złetrawienie), przy braku apetytu oraz w schorzeniach górnych drógoddechowych.Wino koprowe.2 łyżki zmielonych owoców zalewamy 1/2 szklankiwrzątku, gotujemy na małym ogniu przez 2 3 minuty i odstawiamypod przykryciem na pół godziny.Po przecedzeniu taki stężony naparwlewamy do butelki białego wytrawnego wina i odstawiamy na kilkadni.Kieliszek takiego wina pijemy przy obfitych posiłkach w celupobudzenia trawienia.Proszek z owoców.2 3 łyżki stołowe sproszkowanych owocówzażywamy z mlekiem, cukrem lub miodem we wzdęciach i kolkachjelitowych.Koper włoski jest znaną i cenioną przyprawą, o której tak piszą J.109 " +**$$**-Kybal i J.Kaplicka w swojej książce Rośliny aromatyczne i przy�prawowe:  Liście kopru używane są do aromatyzowania zup rybnychi sałat.Włosi jedzą jako jarzynę koper marynowany w zalewieoctowo-solnej.Jest to tak zwany włoski anyżek.Owoców koprudodaje się dla zapachu do chleba, ciast, korniszonów w occie, a takżedo potraw z warzyw.We Włoszech zmielone nasiona służą jakoprzyprawa do mięs smażonych.Nasiona dostarczają także olejkuużywanego w cukiernictwie i do produkcji likierów'*.Zastosowanie kopru jako przyprawy we Włoszech podkreślił jużzmarły w 1573 r.Marcin z Urzędowa:  koper włoski znają ludziewszyscy we Włoszech, silnej wagi, albowiem kołacze, chleby z nimczynią(.)".Kozłek lekarski(Vałeriana officinalis L.)Inne nazwy: waleriana, waleryana, balderian, baldrian, bieldrzan,biełdrzan, dryjawnik, kozłek, koziołek, kozłek, koztek, kocia trawa,krop,macicznik, nardus leśny, odolan, stoniebo.Angielska: Valerian.Francuska: Valeriane officinale.Niemiecka:Gemeiner Baldrian.Rosyjska: Waleriana lekarstwiennąja [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • funlifepok.htw.pl
  •  

    Drogi użytkowniku!

    W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

    Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

     Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

     Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

    Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.