[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Z drugiej strony jedzenie może być zbyt “gorące”.Oczywiście nie chodzi o temperaturę, lecz rodzaj energii.Główny problem stanowi tutaj mięso.Współczesna kuchnia zachodnia zazwyczaj popełnia istotne błędy.Mięso będące ze swej natury “ciepłe” (wen), podlega obróbce ogniem poprzez smażenie czy duszenie; dodawane są ostre rozgrzewające przyprawy (np.pieprz) oraz sól wysuszająca organizm.Takie danie staje się niezwykle rozgrzewające, jest to jakby skondensowane jang.W rezultacie po jedzeniu odczuwa się wyraźną potrzebę spożycia czegoś słodkiego, co po pierwsze zharmonizuje, a po drugie ze względu na zawartość białego cukru jest silnie ochładzające han.Ponieważ mięso ma tendencję do zalegania w żołądku i jelitach, częstą potrzebą staje się chęć wypicia alkoholu mającego właściwość poruszania zastojów.Jednakże alkohol ma gorącą naturę, przez co dodatkowo rozgrzewa organizm.W tradycyjnej kuchni chińskiej stosuje się również mięso, ale po pierwsze – w niewielkich ilościach (rzędu 10%), a po drugie niezwykle ważny jest sposób jego przyrządzenia.Stosuje się to, co można by nazwać “jinizacją” albo przesunięciem natury mięsa z poziomu zwierzęcego do roślinnego.Polega to na gotowaniu go z dużą ilością grzybów i owoców.Grzyby zawierają białka o naturze ochładzającej liang, równoważące tym samym białko zwierzęce typu wen.Taka kombinacja ożywia ciało, a nie powoduje zachwiania równowagi energetycznej.Główne zalecenie więc brzmi: jeśli jemy mięso, to nie spożywajmy go zbyt wiele[30] i łączmy je z grzybami.Razem z nim jedzmy wiele gotowanych warzyw i minimalną ilość soli.Warto zmienić mit dotyczący diety mięsnej.Powyższe działanie grzybów widać jeszcze wyraźniej na przykładzie zatrucia proteinowego występującego wtedy, gdy mięso stanowi podstawę diety, albo np.u osób z niewydolnością, nerek, gdy zachodzi konieczność dializowania.Ludzie tacy mają wyraźnie brudno brązowy kolor twarzy – co nie ma żadnego związku z opalaniem.Po sześciu miesiącach diety bezmięsnej, zastąpionej dietą opartą na grzybach albo specjalnej diety jarskiej, skóra przybiera normalny kolor.Innym sposobem “jinizowania” pożywienia jest gotowanie w dużej ilości wody albo jedzenie surówek.Jeśli “jinizujemy” to, co jest za gorące, a “jangizujemy” to, co jest zbyt zimne, wtedy powoli dochodzimy do zrównoważenia pożywienia.Co oznacza, że po zakończeniu posiłku nie mamy ochoty na inny rodzaj jedzenia.Najlepsza dieta to gotowane zboża (jako podstawa), dobrze ugotowane warzywa, niewiele mięsa i owoce.Wszystko musi być jednak inteligentnie przyrządzone, odpowiednio do indywidualnych potrzeb.Nie wystarczy wiedzieć, że powinniśmy jeść np.marchew, równie ważne jest to, w jaki sposób ją przygotujemy.Ugotowana w jeden sposób będzie równoważyła energię ciała, w inny – uczyni ciało “gorącym”.Gotuje się więc nie tylko dla smaku, ale i dla uzyskania odpowiedniej energii.Odkrycie ognia to bardzo ważny moment w dziejach ludzkości.Od owego czasu człowiek posiada możliwość przemieniania natury pożywienia – może uprawiać alchemię kulinarną.Niestety, nie rozumie tego wielu ludzi na Zachodzie.Jedząc wiele surowych owoców przyswajają sobie wprawdzie liczne witaminy, co jednakże nie chroni ich bynajmniej przed chorobą.Najważniejsza bowiem jest energia[31].Dlatego czasem zaleca się zupy gotowane bardzo długo (nawet wiele godzin, ponieważ w miarę gotowania wzrasta energia), a więc im dłużej gotowana zupa, tym silniejszy jej wpływ na organizm.Gotowanie według pięciu przemianPodróżując po świecie można spotkać najróżniejsze tradycje kulinarne.Każda z tych tradycji zaleca pewne rodzaje pożywienia, a inne zdecydowanie odrzuca.Inaczej jest w tradycji chińskiej opierającej się na koncepcji pięciu przemian: nie można tu powiedzieć, że coś jest szczególnie wskazane, a czegoś innego jeść nie należy.Po pierwsze wszystko traktuje się bardzo indywidualnie, w zależności od osoby [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • funlifepok.htw.pl
  •